Schever dan de toren van Pisa








Reis #01 Mia de Kat op stap in de Verenigde Arabische Emiraten.

Op 1 april 1979 leverde de postbode in het ouderlijk huis een vreemd ogende rood-blauw gestreepte 'air-mail 'enveloppe af. Hij was beplakt met postzegels van vreemde origine, bestempeld met rare opschriften in onleesbare Russische tekens. De enveloppe bevatte een brief, een noodoproep van wijlen nonkel Jef.  Hij werkte als zakenman in het toenmalige Joegoslavië en was gevangen genomen door de Russische maffia...

Mijn zus en ik, getooid in beenwarmers en bijpassende discobroek, hadden hun ouders goed liggen. Hilarische familietaferelen met huilende tantes en nonkels die samen een reddingsplan smeedden om nonkel Jef uit zijn hachelijke situatie te redden.  

Dertig jaar na de feiten wordt het hoog tijd om iets goed te maken met nonkel Jef.
Ik geef zijn oudste zoon Steven de eer om als eerste op stap te gaan met mijn dikke, oranje-pluchen-kat. Bereidwillig neemt hij haar mee in zijn koffer op zakenmissie naar het verre oosten.

Als specialist in het uitmeten en tekenen van pijpleidingen, oude en moderne gebouwen en schepenbouwerij, laat hij Mia poseren voor de Capital Gate.

* 160 m hoog * 35 verdiepingen * liefst 18°(!) overhellende wolkenkrabber * Abu Dhabi.

Deze wolkenkrabber staat zo scheef dat, in tegenstelling tot de toren van Pisa, ingenieurs ingewikkelde, wiskundige berekeningen maakten om het gebouw overeind te laten staan.

Moest er toch een fout zijn geslopen in de berekeningen, dan zorgt nonkel Jef er wel voor dat het niet tegen de grond gaat. Van op zijn wolk, hoog in de lucht, de Capital Gate met het puntje van zijn wijsvinger ondersteunend.